De oriëntatiedag
17 juni 2025 - Nwajaheni, Zuid-Afrika
Vandaag had ik de eerste dag vrijwilligerswerk. Mijn wekker ging om 5.00u... Het was nog donker en ontzettend koud. Ik liep met twee broeken en twee truien rond:). Iedereen kwam een beetje slaperig binnenwandelen en rond 6.15u vertrokken we in een busje richting het project. Het was ongeveer een halfuur rijden en terwijl we in de auto zaten kwam de zon op. De wegen hier zijn verschrikkelijk. Belgie is er niks bij. Alleen op wat grotere wegen kunnen we rustig rijden, maar de kleinere wegen hebben overal gaten, dus we slingerden een beetje om ze heen. We werden letterlijk wakker geschud.
Op het terrein van het project staan een aantal gebouwen. 4 voor de primary school klassen, een voor de kindergarten, en een aantal gebouwtjes met kantoortjes. Bijvoorbeeld voor ministry of de principals office.
Vandaag was een orientatiedag, dus ik kreeg van alle verschillende projecten wat informatie en leerde heel veel mensen kennen. Je kan een deel van je week zelf bedenken wat je doet, passend bij wat je leuk vindt.
De kinderen krijgen al vanaf jongs af aan het geloof mee. Ik keek mee bij de worship van de kindergarten kinderen die tussen de 3 en 6 zijn. Ze gingen liedjes zingen en bidden. Heel leuk om dat te zien.
Ze vinden alle vrijwilligers helemaal geweldig en willen je allemaal knuffelen en aaien.
Het voelt gelukkig niet heel warm. Het is 27 graden, maar ik heb de hele dag een trui en lange broek aangehad. In de schaduw is het een prima temperatuur.
Aan het einde van de dag gingen we nog langs de feeding scheme. Dat zijn kinderen die in het dorp naar school gaan en na school bij ons huiswerk maken en eten krijgen, omdat ze thuis niet of nauwelijks te eten krijgen. Al de kinderen zijn zo vrolijk als ze je zien en willen van alles met je doen. Rond half 4 reden we weer naar huis en we waren rond 4 uur thuis. Het koelt dan ook weer heel snel af, dus je merkt wel dat het winter is daar.

Knuffel 😍
Dat was echt genieten lees ik uit je beschrijving. Mooi dat we zo mee kunnen beleven! Liefs van opa en oma